Hiilettimet ja hiilettävät tulipaikat sekä klapinpilkkojat

Tuotteet, joilla teet ilmastotekoja


KASKINUOTIO

KOTIMAINEN TULIPAIKKA, JOKA SÄÄSTÄÄ SEKÄ RAHAA ETTÄ LUONTOA:

1. Säästää puuta

Kaskinuotiota on testattu mm. Metsähallituksen julkisilla nuotiopaikoilla Evon retkeilyalueella. Pitkäkestoisessa testissä (> 2 vuotta) on todettu Kaskinuotion vähentävän puunkulutusta puoleen verrattuna tavanomaisiin nuotioihin.

Omassa käytössä on mahdollista päästä pienempäänkin puunkulutukseen, kun oppii hyödyntämään kaikkia Kaskinuotion ominaisuuksia ja käyttää ohuita puita. Omassa käytössämme kestokassillinen puita riittää kolmen tunnin tulisteluihin.

2. Vähän pienhiukkaspäästöjä

Kaskinuotio kuluttaa vähemmän puuta verrattuna tavanomaiseen avonuotioon, seurauksena pienhiukkaspäästöt pienenvät. Kaskinuotio oikein käytettynä polttaa puuta puhtaammin verrattuna tavanomaiseen avonuotioon. Yhteisvaikutuksena Kaskinuotion pienhiukkaspäästöt ovat murto-osa tavanomaisen avonuotion hiukkaspäästöistä. Asian voi helposti todeta tarkkailemalla nuotiosta nousevan savun määrää.

Alla olevassa linkissä on päätömittauksia kartiohiilettimellä, joka on vastaavanlainen kuin Kaskilaite. Kaskinuotion palopesän toimintaperiaate on sama kuin Kaskilaitteessa. Linkki

3. Valmista biohiiltä ja pienennä hiilijalanjälkeäsi

Kaskinuotiossa voit valmistaa biohiiltä helposti itse samalla kun nautit nuotion lämmöstä ja/tai kokkailet ruokaa. Valmistamalla biohiiltä voit kompensoida omia hiilipäästöjäsi. Periaatteessa on mahdollista kuolettaa Kaskinuotion ostohinta valmistamalla itse biohiiltä (verrattuna tilanteeseen, että ostat biohiiltä kaupasta).

Lue lisää biohiilestä täältä:

4. Pitkäikäinen

Kaskinuotiossa ei ole arinaa tai ilma-aukkoja pohjassa. Tulipesän pohjalle annetaan kertyä tuhkaa (tyhjennys esim. kerran vuodessa). Tuli palaa tuhkakerroksen päällä. Tuhka hidastaa lämmön johtumista nuotion pohjaan (ja maahan) eli pohja on viileämpi. Lisäksi tulipesän pohjalla on vähemmän ilmaa (happea), jolloin korroosiota (erityisesti kuumakorroosiota) ei tapahdu. Metsähallituksen käytössä Evon retkeilyalueella ei ole havaittu korroosion merkkejä nuotion pohjassa yli kahden vuoden käytön jälkeen. Yleisesti käytetty kuorma-auton vanteesta tehty nuotio saattaa ruostua pohjasta puhki vuoden käytön jälkeen.

Ruostuminen eli hapettuminen tapahtuu nopeasti kuumassa , hapekkaassa tilassa (kuumakorroosio). Kaskinuotio perustuu kartiohiilettimeen, missä toteutuu pyrolyysi: vähähappinen palaminen, jotta puu hiiltyy eikä pala tuhkaksi.

Kaskinuotio on tehty matalahiilisestä rakenneteräksestä, joten sen ulkopinta patinoituu/ruostuu ajan saatossa. Puhkiruostumiseen kuluu normaali-ilmastossa vuosia. Meri-ilmastossa korroosio on nopeampaa (pitkäaikaista kokemusta ei vielä ole). Tarvittaessa osia voi suojata maalaamalla, ei kuitenkaan tulipesän osia eikä ritilän osia.

5. Helppo sytyttää ja sammuttaa

Kaskinuotioon kuuluu kansi, jonka avulla tuli sammutetaan tukahduttamalla. Vettä ei nuotiokäytössä tarvitse käyttää. (Huom. biohiilen valmistuksessa sammutetaan vedellä.) Tulta ei tarvitse myöskään polttaa loppuun. Kannen voi asettaa paikoilleen missä vaiheessa tahansa, siis vaikka nuotiossa olisi suuretkin liekit. Kun kansi on asetettu huolellisesti nuotion päälle, tuli tukahtuu eikä pääse leviämään ympäristöön.

Kannen alla säilytetty hiili ja osittain palanut/palamaton, rutikuiva puu on helppo syttyttää seuraavalla kerralla.

Kaskinuotiossa on sellainen erikoisominaisuus, että jos edellisestä käyttökerrasta on vain vähän aikaa, kytyä voi olla vielä jäljellä ja nuotio saattaa syttyä itsestään. [On tunnettua, että kun tyhjennetään esim. takan tai saunan tulipesästä tuhkat, tuhkan seassa olevat hiilet saattavat kyteä jopa useita vuorokausia. Kaskinuotio hyödyntää samaa ilmiötä.]

6. Monipuliset kokkausmahdollisuudet

Paljon ritiläpinta-alaa, säädettävä ritilä johon muurinpohjapannu sopii. Tulipesän muoto takaa sen että liekki jakaantuu tasaisesti jokapuolelle.

7. Sisäänrakennettu risukeitin

Nuotion kulmassa on risukeitin pientä tulen tarvetta varten.

8. Helposti siirrettävä

Paino 20-60 kiloa

9. Turvallinen

Kannen ansiosta nuotiota ei tarvitse polttaa loppuun eikä sammuttaa vedellä käyntien välillä. Voita laittaa kannen päälle, palo tukahtuu ja syttyy helposti uudelleen kun kansi poistetaan.

Suojakuori ei kuumene niin paljon, että se polttaisi käsiä. Malli 2 (ilman suojakuoria) lämmittää ympäristön kasvillisuutta niin, että se voi syttyä. Kaskinuotiota saa käyttää vain palamattomalla alustalla.

10. Tekniset tiedot

HUOM! 
Käytä laitteita vain palamattomalla alustalla (ei esim. nurmikolla).
Älä käytä laitetta maastopalovaroituksen aikana!
Ole varovainen  tulen kanssa. Varaa vettä ja sammutuspeitteitä valmiiksi.
Sijoita Kaskinuotio riittävän etäälle rakennuksista tai muista syttyvistä kohteista.

#biohiili #ilmastoteko #kompensointi #hiilensidonta #hiilenkaappaus #pelastaitämeri